Surdeigsbrød- Landbrød med rug

Maker:0x4c,Date:2017-10-12,Ver:4,Lens:Kan03,Act:Lar01,E-Y

Innhold:
750 gr Vann
230 gr Bakeklar surdeig
200 gr Møllerens Sammalt Rug Finmalt
800 gr Møllerens Siktet Hvetemel
20 gr Salt

Alt utenom salt has i mixebollen, blandes 2-3 min. Bollen dekkes med plast, en lar dette stå i 45-60 min. Dette er det en på fint kalles autolyse.

Saltet has i, eltes 15-20 min på sakte fart, hastighet 1-2 på Kenwood kjøkkenmaskin, etter dette kjøres maskinen 5-10 min på hurtig hastighet, hastighet 4-5 på Kenwood kjøkkenmaskin. Nå skal deigen være skikkelig blank og spenstig.

Deigen skal være ganske våt, men føler du den blir for våt tilsettes litt mer hvetemel.

La deigen hvile 15 min i bollen før du vender den en runde på benken, settes til heving i romtemperatur 2-4 timer. I Løpet av denne tiden strekkes deigen fire ganger (4×30 min). Arbeid forsiktig med deigen og bruk f. eks en langpanne til å «strekke» deigen fra undersiden og over på toppen. Dette gir gjør gluten-nettet mer elastisk slik at brødet holder bedre på formen under andre heving. Husk å dekke til deigen med plast når den ikke jobbes med.

Alternativt kan den etter en time (må få komme i gang) settes i kjøleskapet for heving til dagen etter. Lang hevetid gir mere smak, bedre struktur og bedre næringsinnhold. Men vær obs på at det blir surere og surere etter hvert.

Deles opp i 2-3 emner som strammes opp for å få brødene spenstige, kan gjerne ligge litt unde plast og klede før en former brødene, brød formes og legges til heving 1-2 timer under plastfolie dekket med et klede. Heves til dobbel størrelse.

Viktig i hele prosessen å være forsiktig med deigen for å beholde luftigheten.

Steiking:
Ovnen settes på maks styrke en time før brødet skal steikes. Har du pizzastein eller stål settes dette i. Brødet settes inn, hel 2-3 dl vann i bunnen av ovnen, skru ovnen ned til 180-190 grader. Steikes 45 min.

Tips:
Hvem pokker spiser tre brød på en dag…..
Del deigen i tre, en tredel steiker med en gang, de to andre former du og legger til heving i kjøleskapet. Klarer fint å stå i kjøleskapet 48 timer.

20

Etter et døgn i kjøleskapet, klar for steking. Vend brødet ut av bollen rett før det skal i ovnen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..