Danske surdeigsboller – 16 surdeigs stykker

  • 750 gr lunket vann
  • 250 gr bakeklar surdeigstarter
  • 850 gr manitoba (minimum 12% protein)
  • 150 gr grovt mel ( f. eks spelt, rug eller sammalt hvete)
  • 30 gr flaksalt
  • Frøblanding/frømix.

Bland mel, vann og surdeig sammen og la det stå i 45 min (autolyse/fermentolyse).

Tilsett salt. Kna deigen godt sammen, bruker du mikser, så miks maks 8-10 min. Jeg blander den for hånd i en boks i fra Ikea. La deigen hvile 30 min.

De neste to timene skal du gjøre strekk og fold 3-4 ganger. La deigen heve på kjøkkenbordet i noen timer (regn med 2-3 timer ytterlig utover de første 2 timene. Når det har gått 2-3 timer fra du hadde deigen over i boksen/skålen kan du klippe av en liten bit deig. Denne legges i et glass med lunka/romtemperert vann. Når den stiger til overflaten, er deigen klar til å settes i kjøleskapet. Deigen forblir i boksen..

Deigen kan fint stå 8-48 timer i kjøleskapet. Det kommer litt an på temperaturen du har i kjøleskapet. har du under 4 grader vil den heve veldig sakte eller det vil stoppe opp, har du 5 grader eller varmere vil den sakte heve videre.

På bakedagen: Ovn, bakestål og langpanne (i nederste rille i ovnen) varmes opp i 1 time ved 250°. Ta deigene ut i fra kjøleskapet, strø litt maismel eller semulegryn på kjøkkenbenken. Snu boksen på hode og la deigen komme ut på benken. Strø ønskede frøblanding på deigen du har lagt på benken. Bruk en deigskrape til å dele deigen opp i 12-14 stykker, stykkene legges forsiktig på brett. Du må bruke vann på deigskrapen deigen ikke kleber seg til deigskrapen. Når du har fylt et brett er det klart for steking.

Sett brettet inn i stekeovnen. Samtidig fylles det ca 0,8 liter kokende vann i langpanne som stå plassert nederst i ovnen og temperaturen senkes ned til 230°. Stekes i 15-20 min. Iinntil det har oppnådd den stekeskorpen du liker. Avkjøles på en rist.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..