Loff surdeigsbrød for nybegynnere. (Bake with Jack)

1 brød

Dag 1

25g         Surdeigstarter

50g         Rugmel fin

50g         Vann 35C

1.       Bland sammen surdeigstartereren i en bolle/boks med mel og vann.

2.       La dette stå på benken i romtemperatur i 8-12 timer, dette vil bobble opp og dobble seg i volum. Er surdeigstarteren litt i hvilemodus kan gjennopplivning være nødvendig, da må du mate den gjerne flere ganger for å få fart på den.

3.       Surdeistarter har dobblet seg over natten og er klar til bruk. En kan utføre flytetest for å se at den er klar. Ta en tskje med starter i et glass fylt med vann for å se om den flyter. Flyter den så er den klar.

Dag 2 – Lage surdeigen

100g       Sprudlende surdeigstarter som du matet opp i går.

450g       Hvetemel

310g       Romtemperert vann

8g           Salt

10

1.       Ta 100gr av startern som du matet opp i går og ha i en passe stor mixebolle. Ha i vann, mel og salt og rør sammen til en deig. Dette kan fint røres sammen for hånd. Rør i noen minutter slik at du får en fin deig. La dette hvile på benken i 30 min.

2.     Spray benken og deigen med litt kaldt vann. Hell deigen over på den våte overflaten. Med fuktige fingre strekker du nå deigen fra utsiden/kanten av deigen inn mot midten av deigen, gjør dette 10 -12 ganger. En jobber seg rundt deigen og ender opp med en ball. legg deigen tilbake i bollen og la den hvile 2 timer.

3.    En gjentar samme prosess som i punkt to, men denne gang trenger en ikke strekke den mer enn 6-7 ganger. Deigen legges tilbake i bollen etter strekking og gis to nye timer med hvile.

4.       Etter deigen har hvilt for andre gang vil du se godt at deigen hever seg, gjennta punkt 3. Deigen has på bordet, en strekker 6-7 ganger, legger deigen tilbake i bollen og lar den nok en gang hvile 1 time.

5.      Endelig skal vi begynne å forme brødet. På dårlig norsk kalt Shaping.  Ha mel på benken, strekk og og former det til en ball, la det se hvile under klede en time på benken.

6.       Den endelig formingen av brødet skal gjøres. Vær litt forsiktig så en ikke presser ut for mye av luften i deigen. Strekk og brett forsiktig slik vi får et spenstig brød formet som ball eller emne som passer i brødform. En har mel på benken, legger deigen med den glatte flaten (toppen) ned, bretter og former til emne som passer i brødform. Når dette er gjort drysser en et lag med rugmel eller sammalt hvete på toppen. En kan heve det i en hevekurv eller i en brødform.

7.       Sett brødet til heving i kjøleskap til neste dag.

20

Dag 3 – Steike brødet

1.      Når du er klar til å steike brødet tar du brødet ut av kjøleskapet og lar det få hvile på kjøkkenbenken. Sett på steikeovnen på 250°C og la den bli skikkelig varm. Skulle brødet ikke være skikkelig ferdighevet i kjøleskapet kan du la det stå på benken til du syns det ser bra ut. Sett inn en skål i bunnen av ovnen, husk denne på være ildfast/tåle varme. Har du pizzastein eller bakestål bruker du selvfølgelig dette.

2.      På tide å snitte brødet, her kan en lage rene kunstverkene. En tar brødet ut av hevekurven eller lar brødt bli i bødformen, snitter brødet etter ønske. Vær forsiktig bår en tar det ut av hevekurven, sørg for å ha brett eller spade slik du kan legge brøde forsiktiginn ovnen. En kan bruke steikebrett beregnet for pizza, da setter en hele brette i ovnen. Med brødform er dette ikke et problem. Når en snitter er det viktig å ha en veldig skarp kniv eller ent baberblad. Ha 2-3 dl vann i formen du satte i bunnen av ovnen.

3.   Steikes i 15 min på 250°C før du skrur ned til 180°C og steiker videre i 30 min.

4.   La brødet avkjøle på rist før du begynner å skjære i det.

Lykke til:).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..