Dansk Surdeigsbrød – økologisk

Etter mange forsøk så har dette blitt en velig sikker oppskrift for et vellykket brød. Oppskriften stammer i fra siden til Marcoh Petersen i Danmark og er tilpasset med mel vi finner i butikkene i Norge. Sjekk gjerne sidene til Marcoh for mer inspirasjon.

Dette brødet er laget av Landhvete, manitoba, emmer og svedjerug.
Du kan røre den for hånd eller med maskin.

  • 150g Landhvete (Økoland)
  • 150g Manitoba (Økoland)
  • 50g Svedjerug (Økoland)
  • 50g Emmer (Økoland)
  • 15g Maltekstrakt
  • 100g surdeigstarter
  • 290g vann
  • 12g salt

Bland mel, vann og surdeig sammen og la det stå i 40 min (autolyse/fermentolyse). Tilsett salt. Rør med maskin ved lav/medium hastighet i 8-10 min. Ha deigen i en passende skål, boks eller hva du pleier å bruke. Jeg bruker en boks i fra Ikea.

De neste to timene skal du gjøre strekk og fold 2 ganger. La deigen heve på kjøkkenbordet i noen timer (regn med 2-4 timer ytterlig utover de første 2 timene. Når det har gått 3 timer fra du hadde deigen over i boksen/skålen kan du klippe av en liten bit deig. Denne legges i et glass med lunka vann. Når den stiger til overflaten, er deigen klar til pre-shape.

Etter pre-shape hviler deigen utildekket i 30 min. Final-shape utføres og brødet legges i hevekurven. la det få hvile 15-30 minutter før du setter brøde i kjøleskapet.

Brødet kan fint stå 8-48 timer i kjøleskapet.

På bakedagen: Ovn, bakestål og langpanne (i nederste rille i ovnen) varmes opp i 1 time ved 270°. Ta deigene ut i fra kjøleskapet, ta den forsiktig over på noe du kan sette det inn i ovnen med (pizzaspade, skjærebrett e.l). Drys evt. med litt mel og fordel det, så det ikke ligger klumper av mel. Snitt brødet og sett det inn i ovnen. 

Samtidig fylles det ca 0,8 liter kokende vann i langpanne som stå plassert nederst i ovnen og temperaturen senkes ned til 230°. Stekes i 20 min.

Etter de første 20 minuttene fjernes langpannen med vann og brødet stekes i ytterligere 20-25 min ved 240° inntil det har oppnådd den stekeskorpen du liker. Avkjøles på en rist.

Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..